Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Beweging

Beweging is een van de pijlers van het vitaliteitsmodel. Om je lichaam zo vitaal mogelijk te maken en te houden, is bewegen belangrijk. Hiervoor hoef je niet iedere dag naar de sportschool te gaan of op het veld te staan, maar dit kan op eenvoudige manieren.

Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift of verken tijdens je pauze lopend de buurt. Na een half uurtje heb je weer genoeg energie om aan de slag te gaan.

De Gezondheidsraad (een onafhankelijk wetenschappelijk orgaan dat regering en parlement adviseert over volksgezondheid en gezondheidszorg) heeft voor volwassenen en ouderen de beweegrichtlijnen opgesteld. Die luiden als volgt:

  1. Beweeg minstens 150 minuten per week in matig of zwaar intensieve inspanning en verspreid die over verschillende dagen;
  2. Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen;
  3. Voorkom veel zitten.

Zet een kookwekker of alarm op je telefoon en ga tenminste elk half uur even staan, lopen of strekken.

Aarnout Bromacher, Hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven

Verdieping

Ben je gemotiveerd geraakt en wil je meer weten? Klik dan op een van deze verdiepingsartikelen!

Hoe kies je een goed sporthorloge voor het hardlopen?

Een sporthorloge is een handige gadget om je trainingen op een leuke manier in kaart te brengen. Afstand en snelheid zijn al lang niet meer het enige dat je kunt meten met een horloge. Steeds vaker beschikken sporthorloges ook over de mogelijkheid om onder meer hartslag, slaapritme, calorieverbruik, pasfrequentie en grondcontacttijd bij te houden. Het aanbod aan hardloophorloges is zo groot, dat het lastig is om een keuze te maken. Hoe kies je het sporthorloge dat het beste bij jou past? Met dit overzicht kun je bepalen welke functies voor jou van belang zijn.

Beweegspel

Wie is de topscorer aller tijden van PSV? En waarom doe je een warming-up voor het sporten? Test je kennis op het gebied van voetbal en vitaliteit én kom meteen in beweging met het PSV Brainport beweegspel.

Dit is waarom je met een schema zou moeten trainen!

Wat je doel ook is, een hardloopschema kan helpen om dit te bereiken. Met een duidelijk plan weet je precies welke trainingen je moet doen om je conditie en snelheid te verbeteren. De wetenschap laat je aan een ander over, zodat jij je kunt concentreren op het lopen.

Stappenteller

Een belangrijke manier om een beeld te krijgen van je leef- en bewegingspatroon, is het bijhouden van het aantal stappen dat je per dag zet.

Wat trek ik aan tijdens het hardlopen?

Het kiezen van de juiste hardloopkleding kan een hele opgave zijn. De keuze is reuze! Wat mag in ieder geval niet in je kast ontbreken? En hoe bepaal je wat je aantrekt onderweg? Een aantal tips!

Een goede warming-up

Een warming-up, is dat nu echt nodig? Kun je je energie niet beter sparen om alles te geven in de training of wedstrijd? ‘Nee, zeker niet,’ zegt medisch expert en sportarts Mirjam Steunebrink. ‘Gewoon even doen die warming-up, want je doet je lichaam er een groot plezier mee.’

Waarom bewegen belangrijk is

Wie denkt dat je alleen fit hoeft te zijn om een sportprestatie neer te zetten, heeft het mis. Je lichaam doet de hele dag door een beroep op je fitheid. Hoe fit je bent, is mede afhankelijk van hoeveel je beweegt. Blijf dus niet stilzitten!

Op de fiets naar je werk? Zó doe je dat!

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je auto vaker te laten staan en op de fiets naar het werk te gaan? Stel je eigen fietsplan op en geniet elke ochtend van de frisse wind die door je haren waait en fluitende vogeltjes om je heen.

Looptechniek voor beginners

Hardlopen is een technische sport: als je sneller of efficiënter wil lopen is het goed om naar je loopstijl te kijken. Er bestaat niet zoiets als één looptechniek, maar zeker als je net begint met hardlopen zijn er vaak heel wat punten waar je op kunt letten om jezelf te verbeteren. Hardlopen.nl-expert Rob Veer geeft een paar handige tips voor een betere looptechniek.

Wil je beginnen met hardlopen?

Hardlopen is een eenvoudige, laagdrempelige manier van bewegen die vrijwel iedereen kan doen en relatief weinig tijd kost.

Beweeginspiratie

Eet je lunch tijdens een wandeling, voer je telefonische afspraken terwijl je een blokje om loopt of sta tien minuten eerder op om beweegoefeningen te doen. Om vitaal te blijven, is het van belang dat je voldoende beweegt. Met deze handige tips inspireren we je hoe en wanneer je dat op een leuke en eenvoudige manier thuis kunt doen.

Looptechniek voor beginners

Hardlopen is een technische sport: als je sneller of efficiënter wil lopen is het goed om naar je loopstijl te kijken. Er bestaat niet zoiets als één looptechniek, maar zeker als je net begint met hardlopen zijn er vaak heel wat punten waar je op kunt letten om jezelf te verbeteren. Hardlopen.nl-expert Rob Veer geeft een paar handige tips voor een betere looptechniek.

Hoe vind ik goede hardloopmuziek?

Tijdens het hardlopen luisteren velen van ons graag naar muziek. De juiste nummers kunnen ervoor zorgen dat je meer gemotiveerd bent en het langer volhoudt. Maar hoe vind je nou de geschikte hardloopmuziek passend bij je loopritme?

Webinar: Stap voor stap hardlopen

Kan ik zomaar beginnen met hardlopen en hoe zorg ik ervoor dat ik mentaal topfit ben? Als hardloper, of je nu een beginner of meer ervaren loper bent, wil jij het beste uit je sportieve prestaties halen.

Hardloopdoelen volhouden

Je hardloopdoel is goed geformuleerd en afgebakend. Maar hoe zorg je nu dat je deze ook volhoudt? Allereerst door in te zien dat jouw eigen gedrag hiervoor bepalend is. Zoals bij bijna elke verandering. Want zeg nu zelf: of je in een goede of slechte conditie bent, is voor een groot deel het resultaat van jouw gedrag. Gedragsverandering is de sleutel tot het volhouden en realiseren van doelen. Het klinkt logisch, maar is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom 5 tips die jou helpen om je voorgenomen gedrag, dat past bij jouw doel, echt te realiseren.

Hoe pas je je training aan op de vorm van de dag?

De vorm van de dag, dat is een ongrijpbaar begrip. De ene dag voel je je super en een andere dag kan de training net te veel zijn. Hoe weet je of je klaar bent voor je geplande training? Hardlopen.nl-expert Rob Veer legt uit hoe je je training kunt aanpassen aan de vorm van de dag.

Zithouding

Voorkom veel zitten en sta iedere 30 minuten even op en beweeg. Indien je zit, probeer je werkplek met onderstaande tips ergonomisch in te stellen.

Dit doet hardlopen met je lichaam

Van hardlopen krijg je een betere conditie. Dat merk je al als je een paar weken achter elkaar traint. Ook verricht het vaak wonderen voor je humeur. Maar er gebeurt nog veel meer goeds in je lijf wanneer je regelmatig een rondje loopt.

Samen trainen naar de Eindhoven Marathon 2022

8 en 9 oktober vindt de marathon van Eindhoven plaats - train jij met Mike mee? Vind hier meer tips en loop mee!

Hardlooproutes plannen vanuit huis

Loop jij iedere keer hetzelfde rondje? Dat is misschien een makkelijke en veilige optie, maar kan op de lange termijn gaan vervelen. Het verzinnen van een nieuwe hardlooproute kan lastig zijn, maar met deze tools stippel je eenvoudig een route uit vanuit huis.

Hoe hardlopen je door je werkdag heen helpt

Hardlopen is niet alleen goed voor je lichaam, het houdt ook je brein in topconditie. Beweging brengt de doorbloeding in je hersenen op gang en maakt je onder andere productiever en creatiever. En daar pluk je tijdens je werkdag de vruchten van!

Tips bij het kopen van hardloopschoenen

Iedere voet is weer anders, daarom bestaan er ook allerlei verschillende soorten hardloopschoenen. Als je nieuwe hardloopschoenen gaat kopen is het daardoor knap lastig om de juiste schoen te kiezen. Waar moet je op letten? Met deze tips ga je goed voorbereid naar de hardloopspeciaalzaak.

Spierversterkende activiteiten

Spierversterkende activiteiten zijn erg nuttig en kunnen voor verschillende doeleinden worden toegepast.

Nieuwe week, nieuwe uitdaging: bewegen

Werken aan jouw fitheid. Dat is het doel van dit platform. Om je op weg te helpen dagen we je de komende zeven weken uit met verschillende challenges. Daarmee werk je niet alleen aan je gezondheid, maar maak je ook nog eens kans op mooie prijzen

Train en denk als een topsporter

PSV Brainport beweegspel

Wie is de topscorer aller tijden van PSV? En waarom doe je een warming-up voor het sporten? Test je kennis op het gebied van voetbal en vitaliteit én kom meteen in beweging met het PSV Brainport beweegspel.

Formeer met je vrienden, familie, klasgenoten of collega’s een zo sterk mogelijk team en neem het op tegen Mario Götze, Nick Viergever en andere PSV-spelers. Durf jij de uitdaging aan? 

Bekijk het beweegspel! Arrow icon

Workouts

Ontvang 1x per maand slimme bewegingstips!