Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Het belang van goed slapen

Heb jij de afgelopen week goed geslapen? Weet je nog wanneer je voor het laatst fris en uitgeslapen wakker werd, zonder een wekker of zonder dat je meteen aan de koffie wilde? Als het antwoord op een van deze vragen ‘nee’ is, dan ben je niet de enige. 

Gevolgen van te weinig slaap

Na een nacht slecht slapen, merk je de gevolgen meteen: je voelt je zwaar, kunt je minder goed concentreren en start moeizaam op. Wanneer je vaker slecht of te weinig slaapt, zijn de gevolgen nog groter: het is schadelijk voor je immuunsysteem en de kans op allerlei lichamelijke en mentale aandoeningen wordt verdubbeld. Denk bijvoorbeeld aan Alzheimer, diabetes, hart- en vaatziekten, depressie en angststoornissen. 

Waarom een goede nachtrust belangrijk is

Je hebt het misschien niet door, maar tijdens je slaap gebeurt er een hoop. Je hersenen zijn druk bezig om alles wat je overdag gezien, gehoord, gelezen, bedacht, geroken en ervaren hebt een plek te geven, weggegooid of opgeslagen. Daarnaast wordt in je slaap je immuunsysteem hersteld en groeihormonen aangemaakt. Een goede nachtrust houdt je hersenen gezond en zorgt voor het herstel van je lichaam. Ook zorgt een goede nachtrust op korte termijn voor een beter geheugen en meer concentratie.

Elk uur telt

Eén op de vier Nederlanders kampt met slaapproblemen. Een groot deel van deze groep kan zelf maatregelen nemen om beter te slapen, maar uit slaaponderzoek blijkt dat maar weinig mensen dat ook daadwerkelijk doen. Eerder naar bed? Veel mensen vinden het zonde van hun tijd. Toch heb je baat bij een goede nachtrust. Een uur meer slaap ‘s nachts zorgt voor meer productiviteit overdag.   

Verschillende slaapfases

Slaap bestaat uit verschillende fases, namelijk diepe, lichte en droomslaap (REM-slaap). In de eerste 5 uur van de nacht zit de meeste diepe slaap, afgewisseld met lichte slaap en een beetje REM-slaap. Deze eerste 4 a 5 uur van de nacht noemen we de kernslaap. De diepe slaap is belangrijk voor bijvoorbeeld je geheugen, weefsel- en spiergroei. Na deze kernslaap krijg je meer lichte slaap en REM-slaap. Je wordt dan wat makkelijker wakker en slaapt soms moeilijker weer verder.

 

Auteur: Els van der Horst Somnoloog en Ellen Renders slaapcoach GGZE
Redactie: Guus Peters

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij meer informatie blijven ontvangen over de verschillende thema’s en bouwstenen van het vitaliteitsmodel, vul hieronder je mailadres in.

Meer over nachtrust